Cum arata universul antreprenorilor din Romania?

Ernst& Young Romania a lansat ieri si in Romania, in cadrul unei initiative globale, cercetarea ‘Antreprenorii vorbesc’ prin care sondeaza in evolutie anuala perceptia antreprenorilor din Romania.

Contzilla.ro a parcurs intreaga cercetare si prezinta acum, pe scurt, concluziile care se desprind asupra mediului antreprenorial din tara noastra.

Punctele tari in ce priveste antreprenoriatul deriva in principal din costurile scazute penru infiintarea unei afaceri, costuri situate sub nivelul costurilor din tarile EU.

Oportunitati pentru dezvoltarea mediului antreprenorial:

• Îmbunătățirea comunicării poveștilor de succes ale antreprenorilor

• Promovarea oportunităților de carieră și dezvoltare personală oferite de antreprenoriat

• Creșterea gradului de cunoaștere cu privire la metodele alternative de finanțare

 Puncte slabe ale mediului antreprenorial:

• Cultură antreprenorială slab dezvoltată

• Eșecul în afaceri perceput negativ

• Accesul la finanțare afectat negativ de mediul de afaceri aflat in declin (sau stangnare in cel mai bun caz)

• Cheltuieli scăzute cu cercetarea și dezvoltarea

• Piață de capital fără lichiditate, ceea ce face ca listarile companiilor private sa nu fie attractive

 

In ce priveste cultura antreprenoriala, vestile proaste continua, avand in vedere ca doar 50% dintre anreprenorii romani considera ca societatea si cultura romaneasca incurajeaza anreprenoriatul, fata de 61% in tarile EU.

Mai mult, in tara noastra esecul in afaceri este perceput mult mai negativ decat in celelalte tari ale Uniunii Europene, fiind asociat cu urmatorii factori:

– lipsa competentelor

– esecul in cariera

– este o bariera in calea unor initiative viitoare

 

In acelasi timp, in tara noastra cheltuielile cu cercetarea si inovarea se situeaza la un procent de 0,47% din PIB, comparative cu 2% in tarile EU, in timp ce numarul de cercetatori la fiecare o mie de locuitori este cu 70% mai mic.

 

Deasemenea, studiul face o corelatie directa intre nivelul educatiei si cultura antreprenoriala, concluzionand ca numarul de antreprenori este direct proportional cu nivelul de educatie (in SUA 95% dintre antreprenori au studii superioare in timp ce in Romania abia 53% au terminat liceul).

 

56% dintre antreprenori considera ca accesul la finantare este foarte dificil in Romania, iar inca 37% ca este relativ dificil, in timp ce 3% considera ca este relativ usor.

 

58% dintre antreprenori considera ca legislatia nu sprijina lansarea de noi companii, in timp ce 73% cred ca nici mediul fiscal nu sustine inceperea unei afaceri.

 

Click aici pentru studiul complet – Antreprenorii vorbesc

Articole similare

Comentariul tau aici